İnce de karar değiştirmedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, büyükşehir adaylarının parti üyelerinin kararıyla belirlenmesinin doğru olmayacağına yönelik tavrı, İstanbul'da 'eğilim yoklaması' isteyen İnce'nin taleplerinden sonra da değişmedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2018 11:05, Son Güncelleme : 25 Kasım 2018 10:46
İnce de karar değiştirmedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, büyükşehir adaylarının, sadece parti üyelerinin kararıyla belirlenmesinin doğru olmayacağına yönelik tavrı, İstanbul'da "eğilim yoklaması" isteyen Muharrem İnce'nin taleplerinden sonra da değişmedi. Şu ana kadar sadece üç il adayını üyelere sorarak belirleme kararı alan CHP yönetiminin, iddialı olduğu büyükşehirlerin hiçbirinde bu yöntemi kullanmaya sıcak bakmadığı belirtildi.

CHP Parti Meclisi (PM), aday belirlemede eğilim yoklaması yönteminin de uygulanması noktasında MYK'ya yetki vermişti. MYK geçen haftaki toplantısında üç il ve 15 ilçede bu yöntemin uygulanması konusunda karar almıştı. Ancak eğilim yoklamasından çıkacak sonuçların tek başına geçerli olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Edinilen bilgilere göre CHP yönetimi, parti üyelerinin oy kullanacağı sandıklardan çıkacak ismi aday gösterecek. Çanakkale, Sinop ve Bilecik ile 15 ilçede, 1 ve 2 Aralık'ta gerçekleştirilecek oy verme işlemi sonrasında ilçe ve il başkanlıklarında yapılacak oy sayımlarının ardından sonuçlar açıklanacak.

'Değerlendireceğim' dedi

CHP'nin 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan ve parti içinde genel başkanlık iddiasını sürdüren İnce, geçen hafta Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede, büyükşehir adaylarının eğilim yoklamasıyla belirlenmesi talebini gündeme getirmişti. İnce, İstanbul adayı belirlenirken bu yöntemin uygulanması halinde yarışa gireceğini beyan etmişti. Kılıçdaroğlu ise konuyu parti örgütleriyle değerlendireceğini aktarmıştı.

Alınan bilgilere göre, daha önce büyükşehir adaylarını belirlerken sadece parti üyelerine sorma yöntemini doğru bulmayan Kılıçdaroğlu'nun bu tavrı, İnce ile görüşmesinden sonra da değişmedi. İstanbul İl Başkanlığı'nın da bu yönde bir talebinin bulunmadığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun yakın çevresine yaptığı değerlendirmede, büyükşehirleri kazanmak için tüm parti tabanlarının sıcak bakabileceği isimler üzerinde uzlaşmanın önemine işaret ettiği belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun, parti örgütlerinin görüşlerini de göz önünde bulundurarak, farklı siyasi kesimlerin eğilimlerinin de alınacağı kamuoyu araştırmalarıyla aday belirlemekten yana olduğunu ifade ettiği kaydedildi. CHP yönetiminin bu nedenle kritik büyükşehir adaylarını belirlerken "eğilim" yöntemine başvurmayacağı bildirildi.

İYİ Parti ile iş birliği

CHP yönetiminin eğilim yoklamasına kategorik olarak karşı olmadığı, kritik büyükşehirler dışında, parti örgütlerinin "ikna edici" argümanlarla talepte bulunması halinde yeni seçim çevreleri için de bu yöntemin uygulanabileceği belirtildi. Eğilim yoklamasının çevresi belirlenirken İYİ Parti ile yapılacak iş birliğinin de dikkate alındığı ifade edildi.

İnce'nin seçim kampanyasında parti için çalışacağına yönelik mesajları da parti içinde memnuniyetle karşılandı. İnce'nin kampanyada faaliyet göstermesi için gerekli desteğin sağlanacağı, ancak "iki başlı" bir görüntü oluşmaması için hassasiyet gösterileceği ifade edildi. Parti kaynakları, belediye başkan adayları belirlenirken olağanüstü kurultay için imza verenlerle ilgili bir tasarrufun yapılmadığını vurguladı. Şu ana kadar açıklanan 252 aday arasında 20 civarında imzacı olduğunu aktaran isimler CHP'de böyle bir ayrıma girişmenin mümkün olmayacağı belirtti.

Parti yönetimi ayrıca, İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarının "erken" açıklanmasının "avantaj" olmayacağı görüşünde. Bu çerçevede, doğru zamanın ve AK Parti'nin bu kentlerdeki adaylarının beklendiği ifade ediliyor. Kaynaklar, "AKP'nin elini bir görelim. Önce rakip elini açık etsin" değerlendirmesini yapıyor.

İş birliğinde maksimum fayda hedefi

CHP yönetiminden isimler, İYİ Parti ile seçim iş birliği müzakerelerinde "maksimum fayda" aradıklarını belirtti. İş birliğinde nihai uzlaşma sağlanabilmesi için "acele" edilmemesi gerektiğini belirten isimler, iki partinin de iş birliğine ihtiyaç duyduğuna ancak İYİ Parti'nin ihtiyacının daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Vekiller il turunda

CHP PM üyeleri ile milletvekillerinden oluşturulan heyetler, aday belirleme çalışmaları kapsamında il ziyaretlerine de başladı. Bu kapsamda, vatandaşlarla görüşerek aday adaylarıyla ilgili rapor hazırlamak üzere; Denizli, Hatay, Mersin, Kocaeli, Manisa, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir ve Bursa'ya heyet gönderildi.

Şevket Yaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber